Държавното млекопреработвателно предприятие Ел Би Булгарикум“ обяви, че ще намали цените

...
Държавното млекопреработвателно предприятие Ел Би Булгарикум“ обяви, че ще намали цените
Коментари Харесай

Ето къде ще има с 30% по-евтини сирене и кашкавал

Държавното млекопреработвателно дружество „ Ел Би Булгарикум “ разгласи, че ще намали цените на продуктите си с 30%. Съобщението на уеб страницата на сдружението идва няколко дни след оповестената държавна акция, която цели да пребори " спекулата " в България.

Намалението важи единствено за фирмените магазини, а не за продуктите на марката, които се оферират в цялата комерсиална мрежа. Компанията обаче няма обекти в цялата страна, а единствено в София и един във Видин.
-->
Най-голямо ще е понижението при сирената и кашкавалите – с 30%, само че по-скромен ще има и за млеката на марката.

Със заповед на изпълнителния шеф Николай Маринов от 20 февруари 2023 година цените на млеката са по-ниски с сред 5 и 10%. Цените на кашкавала и сирената понижава с над 30% “, написа в известието, представено от economic.bg.

От компанията декларират, че „ новите цени са съврзани с смяна на цените на суровините и материалите “.

" Наш приоритет като държавна компания е да сме покрай хората. В днешната обстановка на инфлация ние намерихме метод да балансираме разноските си за произвеждане по този начин, че да предоставим на клиентите си нови, по-ниски цени на млечните артикули. Надяваме се огромните търговски вериги да последват образеца ни “, сподели изпълнителният шеф на „ Ел Би Булгарикум “ Николай Маринов.

Проверка на Economic.bg обаче демонстрира, че необикновен спад в цените на едро на съответните артикули в последните дни няма.

От уеб страницата на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите се вижда, че за миналата седмица кашкавалът е поевтинял с към 20 ст. и цената му за 17 февруари, след като са последните данни, е 18.20 лева за кг на едро. При сиренето през последната седмица даже се регистрира леко покачване, като на 6 февруари то е коствало 11.50 лева, а на 17-ти цената към този момент е 11.63 лева

По закон в България производителите не могат да продават под себестойност, т.е. държавното „ Ел Би Булгарикум “ ще се лиши от 30% облага от сиренето и кашкавала, продаван във фирмените магазини. Очевидно тази облага ще продължи да се начислява от частните вериги, които популяризират продуктите.

Минаха към този момент две седмици откогато назначеното от президента Румен Радев служебно държавно управление разгласи, че ще сътвори нов механизъм, който да демонстрира на потребителите по какъв начин се трансформират цените на съществени хранителни артикули от производителите до щандовете в магазините. Очаква се и правенето на ново законодателство, което да регламентира определенията за „ далавера “ и „ нелоялна комерсиална процедура “.

В България годишната инфлация при храните доближи над 25% в края на 2022 година, надминавайки тази в останалите европейски страни. За спекулата с цените на храните в комерсиалните вериги приказват всички, само че към момента никой не може да я потвърди, а и няма законов механизъм, който да може да ограничи облагата на фирмите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР